• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO’nun temel amacı, bir web sitesinin arama motorlarında görünürlüğünü artırmaktır. Bu nedenle, her dijital pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Günümüzde markanızın Google’da üst sıralarda yer alması demek, işlek bir caddede dükkanınızın olmasıyla eş değerdir. SEO çalışmaları ise markanızın Google vb arama motorlarında organik aramalarda üst sıralarda yer almasını sağlar. Sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgili yapılan Google aramalarında organik sonuçlarda üst sıralarda bulunursanız, web sitenizin trafiği artar ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. SEO’yu kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz 🙂

Bu yazımızda SEO ile ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

SEO Nedir?

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Web sitenizin arama motorlarında (Google gibi) görünürlüğünü artırmayı amaçlayan bir dizi işlemdir. Hepsi daha fazla organik trafik elde etme hedefiyle gerçekleşir.

Esasen SEO, yüksek kaliteli içerik oluşturarak ve mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlayarak kullanıcıların arama ihtiyaçlarını karşılamakla ilgilidir.

SEO faaliyetleri hem site içinde hem de site dışında gerçekleşebilir. Bu nedenle, SEO’nun genellikle “sayfa içi” ve “sayfa dışı” kategorilerine ayrıldığını görebilirsiniz.

Uygulamada, SEO tipik olarak şunları içerir:

  • İlgili web sitesinin SEO uyumlu şekilde inşa edilmesi
  • Anahtar kelime araştırması
  • Rakip analizi
  • İçerik oluşturma ve optimizasyon
  • Teknik optimizasyon
  • Bağlantı kurma (Backlink edinimi)

SEO’nun Açılımı Nedir?

SEO, Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

SEO Neden Önemlidir?

Google kullanıcıları her gün milyarlarca bilgi ve ürün araması yapıyor. Günümüzde arama motorlarından gelen trafik web sitesi trafiklerinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Dolayısıyla Google’da yapılan aramalarda markanızın organik sonuçlarda ilk sayfada alması önemli bir konudur.

Bu trafik kaynağının potansiyelinden yararlanmak için, hedef anahtar kelimeleriniz için en iyi arama sonuçlarında görünmeniz gerekir.

Aslında olay çok basit; Google’da sıralamanız ne kadar yüksekse, sayfanızı o kadar çok kişi ziyaret edecek!

Arama motoru optimizasyonu, sıralama konumlarınızı iyileştirmede önemli bir rol oynar. Daha iyi sıralamalar daha fazla trafik demektir. Ve daha fazla trafik, yeni müşteriler ve daha fazla marka bilinirliği anlamına gelir.

Başka bir deyişle, SEO’yu ihmal etmek, en önemli trafik kanallarından birini ihmal etmek ve bu alanı tamamen rakiplerinize bırakmak anlamına gelir.

SEO vs PPC

Çoğu arama motoru sonuç sayfası (SERP) iki tür sonuç içerir:

  • Ücretli sonuçlar: Tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı yoluyla burada olmak için ödeme yapmanız gerekir. Google Ads reklam çalışmaları buna örnek olarak gösterilebilir. Google’a ödeme yaparak arama sonuçlarında üst sıralarda yer aldığınız stratejilere denir.
  • Organik sonuçlar: Sıralamalarınızı burada SEO aracılığıyla elde edersiniz. Yani tıklanma başına Google’a herhangi bir ödeme yapmak durumunda kalmazsınız.

SEO ve PPC’ye Örnekler

Seo Nedir? Nasıl Yapılır?

Bakın yukarıdaki bu örnek Google’da ücretli sponsorlu reklam içerir ve PPC yani tıklama başına ücret sistemine bir örnektir. Bu örnek Google Ads Arama Ağı reklam çalışmasına aittir ve yapılan her tıklama için Google’a ödeme yaparsınız.

Seo Nedir? Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki bu örnek ise tamamen organik bir sonuçtur ve aldığımız tıklamalar için Google’a hiçbir şekilde ödeme yapmayız. Yani SEO ve PPC arasındaki farkları bu şekilde gösterebiliriz.

Evet, SEO “ücretsiz” organik trafiğe odaklansa da profesyonel bir ekip çalışması ve uzunca bir süreç gerektirir. Ancak, sıkı bir çalışmayla organik web sitesi trafiğini artırabilirsiniz.

Not: PPC reklamcılığı hala çok önemli bir kanaldır. Sadece pazarlama stratejilerinde farklı bir rol oynar. PPC, SEO ile rekabet etmez; ikisi birlikte etkili bir şekilde çalışabilir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Herhangi bir arama motorunun nihai hedefi, arama yapanları buldukları sonuçlardan memnun etmektir.

Bunu başarmak için, arama motorlarının en iyi sayfaları bulması ve onları en iyi arama sonuçları olarak sunması gerekir.

Not: Google tek arama motoru değildir. Ama açık ara en popüler olanıdır. Bu nedenle, arama motorlarından her bahsettiğimizde Google’a atıfta bulunuyoruz. Ayrıca, SEO temelleri çoğu arama motorunda oldukça benzerdir.

Google, içeriği bulmak ve sıralamak için aşağıdaki aşamaları kullanır:

  • Tarama: Google, web’i taramak ve yeni veya güncellenmiş sayfaları aramak için “botlar” veya bilgisayar programları kullanır. Google’ın bir sayfayı bulabilmesi için, sayfanın onu işaret eden en az 1 bağlantıya sahip olması gerekir.
  • İndeksleme: Ardından, Google her sayfayı analiz eder ve sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaya çalışır. Daha sonra bu bilgileri, web sayfalarından oluşan devasa bir veritabanı olan Google Dizininde depolar. Yani blog yazılarınız Google arama sonuçlarında listelenmeye başlanır diyebiliriz.
  • Sunum sonuçları: Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, Google hangi sayfaların hem kalite hem de alaka düzeyi açısından en iyi olduğunu belirler ve onları SERP’de sıralar. Bu da Google arama sonuçlarında sıralamanızı belirler.

Genel olarak teknik SEO olarak adlandırılan bir dizi eylem ve en iyi uygulamayla sayfalarınızın taranabilirliğini ve dizine eklenebilirliğini sağlayabilirsiniz .

SEO Nasıl Çalışır?

Google, sayfaları sıralamak için “algoritmalar” olarak bilinen nispeten karmaşık işlemler kullanır. Bu algoritmalar, belirli bir sayfanın nerede sıralanması gerektiğine karar vermek için çok sayıda sıralama faktörünü dikkate alır.

Bu yazımızda Google’ın tüm sıralama faktörlerini yazamadık ancak, temel faktörleri bilmek, SEO’nun nasıl çalıştığını ve sayfalarınızı Google’da sıralanacak şekilde optimize etmek için ne gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

Alakalı içerik oluşturmak için göz önünde bulundurmanız gereken şeyler:

  • Konuyla alaka düzeyi: Google’ın bir sayfanın konusunu belirleme yollarından biri, sayfada görünen anahtar kelimelere bakmaktır. Sayfalarınızı anahtar kelimeler için optimize edin, ancak aşırıya kaçmayın.
  • İçerik türü: Anahtar kelime için hangi tür sonuçların sıralandığına bakarak sayfanızın sorgu için doğru türde içerik sağladığından emin olun.
  • İçerik tazeliği: Haber güncellemeleri veya ürün incelemeleri gibi bazı konu türleri, yeni ve sık sık güncellenen bilgiler gerektirir. Arama sorgusu zamana duyarlıysa, içeriğinizin de güncel kalmasını sağlamalısınız.
  • Konum: Google, arama yapan kişinin konumuna göre farklı sonuçlar sunabilir. Durum buysa, stratejinizi buna göre ayarlamanız gerekir.

SEO’ya Nereden Başlanmalı?

Anahtar kelimeler, herhangi bir SEO stratejisinin bel kemiğidir. Kitlenizin aradığı konuları belirlemenize yardımcı olurlar, böylece bu konuları alakalı içerikle hedefleyebilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yaparak başlamalısınız.

Doğru anahtar kelimeleri bulmak sadece ilk adımdır. Ayrıca o anahtar kelimeler için sıralanacak içerikler oluşturmanız gerekiyor. İçerik oluşturma ve optimizasyon, SEO’nun vazgeçilmez iki parçasıdır.

Google’da iyi bir sıralama elde etmek için belirli bir konuda kelimenin tam anlamıyla ilk 10 web site arasında yer alacak içerikler oluşturmanız gerekir. Her SERP’in ilk sayfasında 10 organik sonuç var ve siz de orada olmalısınız. Bunun için izlemeniz gereken ilk yol, web sitenizi tamamen SEO uyumlu şekilde tasarlamanız gerekiyor. İkinci olarak Screaming Frog vb bir araçla web sitenizi tarayarak site içi SEO için eksikleri belirleyebilirsiniz. Sitedeki eksikleri tamamladıktan sonra belirlediğiniz anahtar kelime ve konularla SEO uyumlu içerik girişleri yaparak web siteniz için site içi SEO çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Yüksek kaliteli içeriği vasat içerikten ayıran birkaç önemli nokta şunlardır:

  • Kapsamlılık: Konuyu kapsamlı bir şekilde ele alın ve bir ziyaretçinin sahip olabileceği tüm soruları yanıtlayın. Sözcük sayısıyla ilgili değil. Her sayfanın arama yapanlara eksiksiz bir kaynak sağladığından emin olun.
  • Benzersizlik: İçeriğiniz en iyi sonuçların bir derlemesi olmamalıdır. İçeriğiniz özgün olmalı, asla başka bir siteden kopya içerik olamamalı ChatGPT gibi araçlar her ne kadar fayda sağlasa da kopya içerikler her zaman olumsuz sonuçlar doğurur ve SEO’da sizi başarıya ulaştırmaz.
  • EAT sinyalleri: Google, Uzmanlık, Yetkililik ve Güvenilirliğe (EAT) çok önem verir. Doğru ve güvenilir bilgi vermeli, yazılan konuda uzman olunmalı ve bunu hem site içinde hem de site dışında göstermelisiniz.
  • Okunabilirlik: Metninizin okunması kolay olmalıdır. Bu, içeriğinizi mantıksal olarak yapılandırmayı, kısa cümleler yazmayı, pasif sesten kaçınmayı, tutarlı bir ses tonuna sahip olmayı vb. içerir.

Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra, içerik oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Google, kullanıcı dostu web sitelerini tercih eder.

Teknik SEO burada yine önemli bir rol oynuyor. SEO, web sitenizin taranabilirliğini ve dizine eklenebilirliğini sağlamanın yanı sıra web sitenizin kullanılabilirlik standartlarını karşılamasını da sağlar.

Burada aşağıdaki faktörlere dikkat edilmeli:

  • Site güvenliği: Web siteniz, bir SSL sertifikasına sahip olmak ( HTTP yerine HTTPS protokolünü kullanan) gibi standart güvenlik kriterlerini karşılamalıdır.
  • Sayfa hızı: Google, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağladığı için daha hızlı sayfaları arama sonuçlarında daha üst sıralara taşır. Dolayısıyla hız SEO için olmazsa olmazdır.
  • Mobil uyumluluk: Google, içeriğinizi bir mobil cihazdaki performansına göre değerlendirir; buna “mobil öncelikli dizine ekleme” denir. Mobil SEO, mobil kullanıcıların içeriğinizi kolayca tüketebilmelerini sağlar.
  • Kullanım kolaylığı: Ziyaretçilerin her şeyi hızlı bir şekilde bulmasını sağlayan, takibi kolay bir web sitesi yapısına sahip olmalısınız. Yani kullanıcı deneyimi yüksek web siteleri her zaman 1-0 öndedir.

Arama motorları, sitenize güvenilip güvenilemeyeceğini belirlemek için taramalar yapar.

En güçlü sinyallerden biri ve genel olarak en güçlü sıralama faktörlerinden biri, sitenize işaret eden diğer web sitelerinden gelen bağlantılar olan backlinklerdir. Aslında, arama motorlarına güven oyu işlevi görür. Genel olarak, sayfanız ne kadar yüksek kaliteli bağlantı alırsa, sayfanızın Google’ın gözünde o kadar fazla yetkisi vardır. Bu da daha yüksek sıralamalarda görünmenizi sağlar. Bu nedenle, backlink alma uygulaması olan bağlantı oluşturma, SEO’nun önemli bir parçasıdır.

SEO’da Backlink Nedir?

Backlink, bir web sitesinin başka bir web sitesinden aldığı bir bağlantıdır. Backlinkler, bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) sıralamasını etkileyen önemli bir faktördür. Backlinkler, arama motorlarına, bir web sitesinin ne kadar popüler veya otoriter olduğunu gösterir. Bu nedenle, bir web sitesinin yüksek kaliteli ve ilgili backlinkler alması, arama motoru sıralamalarında yükselmesine yardımcı olabilir. Ancak, backlinklerin kalitesi ve kaynakları da önemlidir. Örneğin, bir web sitesi, kalitesiz ve spam olarak nitelendirilen birçok backlink alırsa, bu, arama motorları tarafından cezalandırılabilir ve sıralamasında düşüşe neden olabilir.

Yani güvenilir web sitelerin sizin sayfalarınıza referans olması Google nezdinde olumlu bir puandır.

SEO Hakkında 7 Gerçek

  1. SEO, Google’ı aldatmak değildir. Bunun yerine, kullanıcılara sağladığınız değeri göstererek Google’ı sayfanızı sıralamaya ikna etmek olarak düşünün. Google, bir arama motoru olarak kullanıcıların herhangi bir arama yaptığında onlara en doğru sonuçları göstermek için kendini optimize eder. Siz de içerikler oluştururken kullanıcı odaklı şekilde oluşturursanız, Google sizi üst sıralara taşıyacaktır.
  2. SEO, Google’ı hacklemek değildir. İhtiyacınız olan tek şey SEO temellerini gerçekten çok iyi ve tutarlı bir şekilde yapmaktır .
  3. SEO uzun vadeli bir süreçtir. İstisnalar olsa da, örneğin bazı ciddi sorunları düzelttiğinizde, SEO sonuçları genellikle hemen görünmez. Genel olarak, gün yerine ay olarak düşünün. SEO çalışmaları da (sektörden sektöre değişmekle birlikte) 6-12 aylık süreçler dahilinde yapılmalıdır.
  4. SEO, bir SEO eklentisi kurmaktan daha fazlasıdır. SEO eklentileri kullanışlı araçlardır. Ancak bir tane kurmuş olmanız, web sitenizin birden bire “SEO dostu” olduğu anlamına gelmez.
  5. Arama motoru optimizasyonu devamlılığı olan bir süreçtir. Tüm anahtar kelimeleriniz için 1 numara olsanız bile, her zaman gelişmeye devam etmeniz gerekir. Çünkü sektörel rekabet her zaman devam eder.
  6. Hedef kitlenizi bilmek anahtardır. Hedef kitlenizi (müşteriler, okuyucular, aboneler) ne kadar iyi anlarsanız, etkili bir SEO stratejisi oluşturmak o kadar kolay olur.
  7. SEO bulmacanın sadece bir parçasıdır. İşinizin özü olan ürününüz veya hizmetiniz üzerinde çalışmayı ihmal ederseniz, hiçbir optimizasyon size yardımcı olmaz. Yani pazarlamaya bütüncül olarak bakmalısınız. Sadece SEO’ya yatırım yaparak başarıya ulaşmanız zordur.

Ahmet Balat Akademi SEO Eğitimi ile SEO’yu Öğrenin!

SEO, elbette profesyonel bir süreç gerektiren kavramdır. Ahmet Balat Akademi SEO Eğitmeni Kamil Yıldırım’ın SEO Eğitimi ile siz de SEO’yu en iyi şekilde öğrenebilirsiniz.

SEO’yu öğren: https://ahmetbalatakademi.com/kurs/sifirdan-ileri-seviyeye-seo-egitimi/

Sonuç

Bu yazımızda arama motorunda ön planda çıkmanızın anahtarı olan SEO hakkında size bilgiler verdik. Elbette SEO sürekli kendini geliştiren ve ucu bucağı olmayan bir alan. En iyi sonuçlar için bu alanda sürekli çalışarak kendinizi geliştirmelisiniz.

10 Nisan 2023
 

© 2023, Ahmet Balat Akademi