Artık her şeyin dijital ortamda var olmasıyla beraber hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen dijital pazarlama, özellikle mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için muazzam bir seçenek. Peki, internette hizmet veren tüm işletmelerin dijital pazarlama hakkında bilmesi gereken her şeyi, genel hatlarıyla bu yazımızda açıkladık.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama için genel olarak pazarlamanın dijitalde gerçekleşen versiyonu diyebiliriz. Markalar, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanallardan yararlanır. Dijital pazarlama günümüzde o kadar yaygın ki, tüketiciler artık markalar hakkında bilgi edinmenin bir yolu olarak buna güveniyor. Dijital pazarlamanın çok kapsamlı olduğundan, bütçenizi aşmadan yaratıcı olabilir ve çeşitli pazarlama taktiklerini deneyebilirsiniz.
Genel olarak, dijital pazarlama, müşterilerle zamanlarının çoğunu geçirdikleri yerde bağlantı kurmak için çok sayıda dijital taktik ve kanal kullanılarak tanımlanır.
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
Genel olarak ele aldığımızda dijital pazarlama, geleneksel yöntemlerle yapabileceğinizden daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve ürün veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize yardımcı olur. Ek olarak, genellikle geleneksel reklamcılığa göre daha uygun maliyetlidir ve başarıyı günlük olarak ölçmenize ve uygun gördüğünüz şekilde değiştirmenize olanak tanır.
Dijital pazarlamanın birkaç önemli faydasını şu şekilde derledik:
- Çabalarınızı yalnızca ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterilere odaklayabilirsiniz.
- Geleneksel pazarlama yöntemlerinden daha uygun maliyetlidir.
- Dijital pazarlama, daha büyük markalarla rekabet etmenize olanak tanır.
- Dijital pazarlama ölçülebilirdir.
- Bir dijital pazarlama stratejisini uyarlamak ve değiştirmek daha kolaydır.
- Dijital pazarlama, dönüşüm oranınızı ve potansiyel müşterilerinizin kalitesini artırabilir.
- Dijital pazarlama ile her aşamada kitlelerle etkileşim kurabilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Kapsamı
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- İçerik Pazarlama
- Sosyal Medya Pazarlamacılığı
- Tıklama Başına Ödeme (PPC)
- Pazarlama Otomasyonu
- E-posta Pazarlama
- Inbound Pazarlama
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
Şimdi konunun biraz daha derinine inelim:
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında “sıralamak” için optimize etme ve böylece web sitenizin aldığı organik trafik miktarını artırma sürecidir. SEO’dan yararlanan kanallar arasında web siteleri, bloglar ve infografikler bulunur. Kısaca SEO, potansiyel müşterileriniz Google’da sizi aradığında organik arama sonuçlarında üst sıralarda olmanızı sağlar. Dolayısıyla bu durum web sitenizin trafiğini artırarak bunun marka bilinirliği ve satışa dönüşmesini sağlar.
İçerik Pazarlama (Content Marketing)
İçerik pazarlama marka bilinirliği, trafik artışı, olası satış yaratma ve müşteriler oluşturmak amacıyla yapılan içerik pazarlama çalışmalarını kapsamaktadır. İçerik pazarlamasına örnek olarak markaların SEO uyumlu blog yazıları, SEO uyumlu YouTube video içerikleri, Instagram Reels içerik stratejileri vb örnek olarak gösterilebilir. Markalar, profesyonel içerik pazarlama stratejileri sayesinde geniş kitlelere ulaşarak, marka bilinirliğini artırabilir ve bunun satışa dönüşmesini sağlayabilir.
Sosyal Medya Pazarlaması (Social Media Marketing)
Bu, marka bilinirliğini artırmak, trafik çekmek ve işletmeniz için potansiyel müşteriler oluşturmak için markanızı ve içeriğinizi sosyal medya kanallarında tanıtır. Örneğin markanızın düzenli olarak Reels içerikler paylaşması veya YouTube’da bilgi verici video içerikler üretmesi buna örnek olarak gösterilebilir. Eğer ki B2B pazarlama kanalı oluşturmak isterseniz mesela Linkedin size güzel sonuç getirebilirken, hedef kitleniz çoğunlukla Z kuşağıysa TikTok’ta içerikler oluşturmaya başlamalısınız.
Birçok dijital pazarlama uzmanı, viral bir kampanya oluşturmak için bu sosyal medya platformlarını kullanır. Popüler bir içerik oluşturucuyla ortaklık yapmak veya geniş bir kitlede yankı uyandıran bir trendde yer almak viral bir pazarlama stratejisidir. Amaç ise bir sosyal medya kanalında organik olarak yayılması hedefiyle paylaşılmaya değer süreç oluşturabilmek. Yani marka kimliğine uygun, doğru hedef kitle için etkileşim odaklı içerikler oluşturmak önemlidir.
Tıklama Başına Ödeme (PPC)
Açılımı Pay Per Click olan PPC, reklamınız her tıklandığında bir yayıncıya ödeme yaparak web sitenize trafik çeker. En yaygın PPC türlerinden biri, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarındaki üst sıralar için yerleştirdiğiniz bağlantıların “tıklama başına” fiyatı üzerinden ödeme yapmanızı sağlayan Google Reklamlarıdır.
Google Ads Arama Ağı Reklamlarında, kullanıcılar markanızla ilgili keyword’ler ile Google’da aramalar yaptıklarında onlara reklamlar gösterirsiniz. Ancak Google’da, Instagram reklamcılığına oranla farklı bir durum söz konusudur. Instagram’da genel olarak gösterime ödeme yapılırken, Google arama ağı reklamlarında reklamlarınız gösterildiğinde değil tıklandığında ödeme yaparsınız.
Dolayısıyla PPC, sizi doğru hedef kitleye ulaştıracaktır.
Pazarlama Otomasyonu
Pazarlama otomasyonu, temel pazarlama işlemlerinizi otomatikleştiren yazılımı ifade eder. Birçok pazarlama uzmanı, normalde manuel olarak yapacakları tekrar eden görevleri otomatikleştirebilir.
Buna örnek vermek gerekirse:
- E-posta bültenleri: E-posta otomasyonu, yalnızca abonelerinize otomatik olarak e-posta göndermenize izin vermez. Ayrıca kişi listenizi gerektiği gibi küçültmenize ve genişletmenize yardımcı olabilir, böylece bültenleriniz yalnızca onları gelen kutularında görmek isteyen kişilere gider.
- Sosyal medya gönderi planlaması: Markanızın bir sosyal ağdaki varlığını büyütmek istiyorsanız, sık sık gönderi paylaşmanız gerekir. Bu durum manuel paylaşım yapan bir sosyal medya uzmanını zorlayacaktır. Sosyal medya planlama araçları, içeriğinizi sizin için sosyal medya kanallarınıza aktarır, böylece içerik stratejisine odaklanmak için daha fazla zaman harcayabilirsiniz.
- Kampanya izleme ve raporlama: Pazarlama kampanyaları, binlerce farklı kişi, e-posta, içerik, web sayfası, telefon görüşmesi ve daha fazlasını içerebilir. Pazarlama otomasyonu, üzerinde çalıştığınız her şeyi sunduğu kampanyaya göre sıralamanıza ve ardından tüm bu bileşenlerin zaman içinde kaydettiği ilerlemeye dayalı olarak o kampanyanın performansını izlemenize yardımcı olabilir.
E-Posta Pazarlama (E-Mail Marketing)
Şirketler, hedef kitleleriyle iletişim kurmanın bir yolu olarak e-posta pazarlamasını kullanır. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmak ve insanları işletmenin web sitesine yönlendirmek için kullanılır.
Bir e-posta pazarlama kampanyasında gönderebileceğiniz e-posta türleri şunları içerir:
- Blog abonelik haber bültenleri
- Müşteri karşılama e-postaları
- Müşteri beslemeye yönelik ipuçları veya benzer dizi e-postalar
Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
Türkçesi Search Engine Marketing (SEM) olan arama motoru pazarlaması, arama motorlarına ücretli reklamlar yerleştirerek web sitesi trafiğini artırmanın başka bir yoludur. Buna yukarıda tanımladığımız PPC yani Pay Per Click de dahildir. En popüler SEM hizmeti Google Ads’dir. Bu ücretli reklamlar, arama motoru sonuç sayfalarının üst kısmına sorunsuz bir şekilde yerleşerek anında görünürlük sağlar.
Dijital Pazarlama Uzmanının Görevleri
Dijital pazarlamacılar, bir şirketin sahibi olduğu hem ücretsiz hem de ücretli tüm dijital kanallar aracılığıyla marka bilinirliğini artırmaktan ve müşteri adayı oluşturmaktan sorumludur. Bu kanallar arasında sosyal medya, şirketin kendi web sitesi, arama motoru sıralamaları, e-posta, görüntülü reklamcılık ve şirketin blogu yer alır.
Dijital pazarlama uzmanlarının sorumlu olduğu bazı alanlar ise şu şekilde:
SEO Yöneticisi
Ana görevi: Organik trafik
SEO yöneticileri ve uzmanları, bir işletmeyi Google SERP’lerinde sıralamak için çalışır. Yani şirketiniz Google’da aratıldığında organik olarak üst sıralarda olabilmeniz için yapılması gereken tüm süreç burada yapılmaktadır. SEO Uzmanları, web sitenizin SEO uyumlu olarak inşa edilmesinden tutun da, farklı sitelerden backlink elde edilmesine kadar, SEO uyumlu blog yazılardan, sitenin teknik gereksinimlerine kadar tüm süreçlerden sorumludur.
İçerik Pazarlama Uzmanı
Ana görevi: Sayfada geçirilen süre, genel blog trafiği, YouTube kanal aboneleri
İçerik pazarlama uzmanları, dijital içerik yaratıcılarıdır. Bir blog takvimini takip edebilir veya video içeren bir içerik stratejisi geliştirebilirler. Ürünlerin ve kampanyaların tüm dijital kanallarda tanıtım içerikleriyle desteklenmesini sağlamak için genellikle diğer departmanlardaki kişilerle birlikte çalışırlar. İçerik pazarlama uzmanları SEO uyumlu blog yazıları yazabilir, YouTube’da SEO uyumlu içerik stratejileri oluşturabilir, e-posta bültenleri oluşturabilir ve bu süreçte hem sosyal medya uzmanları hem de SEO uzmanlarıyla sıkıca çalışırlar.
Sosyal medya Yöneticisi
Ana görevi: Takipçiler, Gösterimler, Paylaşımlar
Bir sosyal medya yöneticisinin / uzmanının rolü, her şirkete ve sektöre göre değişir. Ama her şeyden önce sosyal medya yöneticileri şirketin yazılı ve görsel içerikleri için bir gönderi takvimi oluşturarak sosyal medyayı yönetirler. Ayrıca, sosyal medyada hangi içeriğin paylaşılacağına ilişkin bir strateji geliştirmek için bir içerik pazarlama uzmanıyla birlikte çalışabilirler. Sosyal medya uzmanları, markanın tüm sosyal medya iletişiminden sorumludur. Burada uygulanan iletişim stratejileri, pazarlama çalışmaları, sayfa moderasyonları, alınan etkileşim ve takipçi süreçlerine kadar her şey sosyal medya uzmanlarının sorumluluğundadır.
Yeni Başlayanlar İçin Dijital Pazarlamanın Adımları
- Hedeflerinizi tanımlayın.
- Hedef kitlenizi belirleyin.
- Her dijital kanal için bir bütçe belirleyin.
- Ücretli ve ücretsiz dijital stratejiler arasında iyi bir denge kurun.
- Etkileyici içerik oluşturun.
- Dijital varlıklarınızı mobil cihazlar için optimize edin.
- Anahtar kelime araştırması yapın.
- Ölçtüğünüz analitiği temel alarak yineleyin.
Ücretsiz Dijital Pazarlama Eğitimimize Kaydol!
Ahmet Balat Akademi olarak, dijital pazarlamayı gerçekten en iyi şekilde öğrenmek isteyen, ancak nereden başlayacağını bilmeyen kişiler için 8 saatlik, kapsamlı ve tamamen ücretsiz bir dijital pazarlama eğitimi hazırladık. Sen de bu eğitime kaydolarak dijital pazarlamayı hemen, şimdi, tam şu anda öğrenmeye başlayabilirsin! 🙂
Dijital pazarlamayı şimdi ücretsiz öğren: https://ahmetbalatakademi.com/kurs/dijital-pazarlama-temel-egitimi/