• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

TikTok Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Sosyal medyanın son dönemindeki parlayan yıldızı TikTok’ta ilerlemek istiyorsanız, TikTok algoritmasının nasıl çalıştığını bilmeniz gerek. Çünkü algoritmaya uygun içerikler üreterek sizler de hedeflediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda TikTok algoritması hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

TikTok Algoritması Nedir?

TikTok algoritması, kullanıcılar için TikTok akışında hangi videoların görüneceğini belirleyen bir akıllı sistemdir. Bu algoritmayla gördüğünüz videolar, görüntüleme tercihlerine ve hatta o anki ruh halinize bağlı olarak zaman içinde değişebilir.

TikTok’un bizzat kendisi sayfa algoritmasını şu şekilde tanımlıyor:

“İlgi alanlarınıza göre derlenmiş, sevdiğiniz içerikleri ve içerik oluşturucuları bulmanızı kolaylaştıran bir video akışı… Her kullanıcıya, söz konusu kullanıcının ilgisini çekebilecek içeriği sunan bir öneri sistemi tarafından desteklenmektedir.”

TikTok algoritması nasıl çalışıyor?

TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?

Sosyal platformlar başlangıçta algoritmalarını gizli tutmuştu. Çoğu platformun algoritması birbirine benzer şekilde çalışsa da her platform için ufak farklı detaylar olabilir.

Algoritmalar, kullanıcıların platformlarda daha uzun süre vakit geçirebilmesi için oldukça önemlidir. TikTok da tıpkı Instagram gibi güçlü bir algoritmaya sahiptir. Dolayısıyla spam ve bot kullanıcılarla algoritmayı bozmak zordur. Bununla birlikte, insanlar artık markalarını veya kişisel hesaplarını sosyal medyada öne çıkarmak istedikçe algoritmaların neye göre çalıştıklarını öğrenmeye başladı. Bu durum da sosyal medya algoritmalarının nasıl çalıştığını gündeme getiriyor.

Birçok sosyal medya platformu, algoritmalarının nasıl çalıştığını gizliyor ancak TikTok, algoritmasını dünyaya açtı. Yani TikTok’ta algoritmaya uygun içerikler üreterek öne çıkma ihtimaliniz diğer platformlara oranla daha kolay olabilir.

TikTok Algoritmasındaki Ana Faktörler:

Kullanıcı etkileşimleri, video bilgileri, cihaz ve hesap ayarları, TikTok algoritmasını etkileyen ana faktörlerdir.

Kullanıcı Etkileşimleri

Instagram algoritmasına çok benzer şekilde, TikTok algoritması da yapacağı video önerilerini, kullanıcının uygulamadaki içeriklerle olan etkileşimlerine dayandırır. Kullanıcının beğendiği veya beğenmediği içerik türü hakkında ipucu veren her şey burada kullanılır.

TikTok, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayalı olarak içerik önerir:

  • Hangi hesapları takip ediyorsun?
  • Yaptığın yorumlar
  • Gizlemeyi seçtiğiniz hesaplar veya sesler
  • Uygulamada beğendiğin veya paylaştığın videolar
  • Favorilerine eklediğin videolar
  • “İlgilenmiyorum” olarak işaretlediğin videolar
  • Uygunsuz olarak bildirdiğin videolar
  • Sonuna kadar izlediğin daha uzun videolar (diğer adıyla video tamamlanma oranı)
  • Kendi hesabında oluşturduğun içerik
  • Organik içerik ve reklamlarla etkileşim kurarak ifade ettiğin ilgi alanları

Video Etkileşimleri

Kullanıcı etkileşimi sinyalleri, uygulamadaki diğer kullanıcılarla etkileşim şeklini temel alırken, video bilgi sinyalleri, ‘Keşfet’ veya ‘Ara’ yoluyla arama eğiliminde olduğun içeriği temel alır. Yani arama kısmında neleri arıyorsan ya da en çok hangi tarz videolar ile etkileşime geçiyorsan, sistem karşına o tarzda videoları çıkarır. Örneğin arabalarla ilgilenen kullanıcılara sistem araba videoları çıkarırken, futbolla ilgilenen kullanıcılara sistem çoğunlukla futbolla ilgili videolar gösterecektir.

Cihaz ve Hesap Ayarları

Bunlar, TikTok’un performansı optimize etmek için kullandığı ayarlardır. Ancak, aktif etkileşimler yerine tek seferlik ayar seçimlerine dayalı olduklarından, platformda gördükleriniz üzerinde kullanıcı etkileşimi ve video bilgi sinyalleri kadar fazla etkiye sahip değiller.

TikTok algoritmasında yer alan cihaz ve hesap ayarlarından bazıları şunlardır:

  • Dil Tercihi
  • Ülke ayarı (kendi ülkenizdeki kişilerin içeriklerini görme olasılığınız daha yüksek olabilir)
  • Mobil cihazın türü
  • Yeni bir kullanıcı olarak seçtiğiniz ilgi kategorileri

TikTok Algoritmasına Dahil Olmayanlar

Aşağıdaki içerik türleri TikTok algoritması tarafından kesinlikle önerilmez:

  • Yinelenen içerik
  • Daha önce gördüğünüz içerik (kopya içerik)
  • Algoritmanın spam olarak işaretlediği içerik (“trafiği yapay olarak artırmaya çalışan” videolar dahil)
  • Potansiyel olarak rahatsız edici içerik

Elbette, daha fazla takipçisi olan hesaplar muhtemelen daha fazla görüntülenecektir. Bununla birlikte, doğrudan hedef kitlenize hitap eden harika içerikler oluşturursanız, daha önce viral videoları olan bir hesap kadar yoğun trafik alabilirsiniz.

TikTok algoritması nasıl çalışıyor?

TikTok Algoritması Tarafından Önerilmek İçin Neler Yapılmalı?

Hedef Kitlenizi Bulun

Tüm sosyal platformlarda etkileşimde bulunmak için mevcut toplulukları bulmak önemlidir. Ancak TikTok öneri algoritmasının doğası, bunu uygulamada daha da önemli bir adım haline getiriyor.

Bunun nedeni, insanların zamanlarının çoğunu halihazırda takip ettikleri hesaplarla etkileşime geçerek geçirdikleri diğer sosyal ağların aksine, TikTokerların zamanlarının çoğunu “Sizin İçin” sayfasında geçirmesidir.

Mevcut bir topluluğa veya alt kültüre dokunabilirseniz, doğru kitleye ulaşma olasılığınız daha yüksektir.

En değerli ilgi alanınızı anlamak, TikTokerlar ile özgün bir şekilde bağlantı kuran içerikler oluşturmanıza, daha fazla güvenilirlik, marka bağlılığı ve hatta daha fazla görünürlük oluşturmanıza da yardımcı olabilir. TikTok kullanıcıları, markaların bu yaklaşımı benimsemesini istiyor ve TikTok kullanıcılarının yaklaşık %76’sı, markaların platformda özel ilgi gruplarının bir parçası olmasını sevdiklerini söylüyor.

TikTok’un Kitle Analizleri, hedef kitlenizle en alakalı ilgi alanı kategorilerini ve hashtagleri belirleyerek hedef kitlenizi bulmanıza yardımcı olabilir.

Kitle Analizlerine erişmek için TikTok Reklam Yöneticisi’ni açın ve Raporlama’nın üzerine gelin, ardından Kitle Analizleri’ni tıklayın.

Profilinizi Arama İçin Optimize Edin

TikTok kısa süre önce maksimum altyazı uzunluğunu 2.200 karaktere çıkardı. Bu ekstra avantaj, size TikTok SEO’nuzu artıracak anahtar kelimelerle çalışmak için bolca alan sağlar. TikTok Kreatif Merkezi’nde bölgeye ve sektöre göre trend olan anahtar kelimeleri aramaya başlayın.

Elbette, anahtar kelimelerin ekleneceği tek yer başlığınız değildir. TikTok bunları seslendirmenizden veya metin yer paylaşımınızdan da alabilir.

Yüksek Kaliteli Videolar Oluşturun

İhtiyacınız olan şey, iyi bir aydınlatma, ses kaydı yapacaksanız iyi bir mikrofon ve içeriğin hareket etmesini sağlamak için bazı hızlı düzenlemeler ve geçişler.

TikTok videoları 5 saniye ila 10 dakika uzunluğunda olabilir, ancak TikTok en iyi izlenimi vermek için videoların her zaman 10 saniyeden uzun olması gerektiğini söylüyor. Video tamamlama oranı, algoritma için önemli bir sinyaldir, bu nedenle, videonuz uzayıp gittiği için insanların videonuzdan ayrılmasını istemezsiniz.

Şimdilik TikTok’ta başarılı olmak için videoyu dikey olarak çekmeniz gerekiyor. Ancak platform, geçen yılın sonlarında yatay bir video seçeneğini test etmeye başladı, bu nedenle bu cephedeki olası gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin. Yatay videonun tam özellikli olup olmayacağı belli olmadığından, 9:16 çekime devam edin.

Videolarınızı ses açıkken oynatılacak şekilde tasarlayın. TikTok kullanıcılarının %93’ü platformu sesli olarak kullanıyor ve %88’i sesin platformda “gerekli” olduğunu söylüyor.

Ve TikTok’un efektler ve metin işlemleri gibi yerleşik özelliklerini kullandığınızdan emin olun. TikTok’a göre, “Bu yerel özellikler, içeriğinizin platforma özgü görünmesini sağlamaya yardımcı olur ve bu da onu daha fazla Sizin İçin sayfasına almanıza yardımcı olabilir!”

Özellikle, trend olan efektlerle denemeler yapmayı deneyin. TikTok bunları “efektler” menüsünde size gösteriyor.

Videolarınızı Doğru Zamanda Paylaşın

Bu, tüm sosyal medya platformları için önemli olsa da, özellikle TikTok için de böyledir. İçeriğinizle aktif etkileşim, algoritma için önemli bir sinyaldir.

Kitlenizin uygulamada en aktif olduğu zamanı öğrenmenin birkaç yolu vardır.

  • Profil sayfanızdan, ekranın sağ üstündeki üç nokta simgesine dokunun.
  • İçerik Oluşturucu araçları’na ve ardından Analizler’e tıklayın.

Burada kullanıcılarınızın en fazla hangi zamanlarda aktif olduğunu görebilirsiniz.

Diğer TikTok Kullanıcılarıyla Etkileşime Geçin

TikTok kullanıcılarının %21’i, diğer kişilerin gönderilerine yorum yapan markalara kendilerini daha bağlı hissettiklerini söylüyor. Kendi videolarınızdaki yorumları takip etmek de çok önemli: Kullanıcıların %76’sı, yorumları yayınlayan veya yanıtlayan markaların kendilerini TikTok topluluğunun bir parçası gibi hissettiklerini belirtiyor.

TikTok, kullanıcılarına bir “tepki ver, yanıt ver ve yeniden düzenle stratejisi” önerir:

  • Trend olan içeriğe tepki verin
  • Trend olan sorulara veya istemlere yanıt verin
  • Trend olan fikirleri içerik oluşturucularla remiks yaparak paylaşın
  • Düetler, Stitch ve yorumlara video yanıtlar verin

Stitch, diğer TikTokerların içeriğinden anları kırpıp kendi içeriğinize entegre etmenizi sağlayan bir araçtır.

Düetler, bir kullanıcının orijinal içerik oluşturucunun videosuna gerçek zamanlı olarak yorum yaparak başka bir kullanıcıyla “düet” kaydetmesine olanak tanır.

Yorumlara verilen video yanıtları, önceki gönderilerinizdeki yorumlara veya sorulara dayalı olarak yeni video içeriği oluşturmanıza olanak tanır.

TikTok’taki varsayılan ayarlar, başkalarının içeriğinizi kullanarak Düetler ve Birleştirme videoları oluşturmasına izin verir. Bunu herhangi bir video için değiştirmek isterseniz, Gizlilik Ayarları’nı açmak için videodaki üç nokta simgesine dokunun ve ardından gerektiği gibi ayarlayın.

Bu özellikleri hesabınızın tamamı için de kapatabilirsiniz, ancak bu, diğer TikTok kullanıcılarının içeriğinizle etkileşim kurma fırsatlarını sınırlayarak keşif potansiyelini azaltır.

Doğru Hasthagleri Kullanın

Trend olan hashtagleri bulmak için TikTok Kreatif Merkezi’ne gidin. Kitlenin demografik ayrıntıları ve ilgili ilgi alanları da dahil olmak üzere popülaritesinin tam bir dökümünü görmek için trend olan herhangi bir hashtagin yanındaki Analytics düğmesine tıklayın.

TikTok Kitle Analizleri aracını kullanarak takipçilerinizin etkileşimde bulundukları en iyi 10 hashtagi bulabilirsiniz.

Trend Olan Ses ve Müzikleri Kullanın

TikTok kullanıcılarının üçte ikisi popüler veya trend şarkıların yer aldığı marka videolarını tercih ettiklerini söyledi. Ve daha önce de söylediğimiz gibi, Sizin İçin sayfasını hedeflerken herhangi bir trende katılmak iyi bir stratejidir.

Peki, hangi şarkıların ve seslerin trend olduğunu nasıl anlarsınız?

Sadece Sizin İçin sayfanıza göz atarak en son trend olan sesleri sıklıkla anlayabilirsiniz.

Ancak daha spesifik olmak gerekirse, TikTok Kreatif Merkezi’nde bölgeye göre trend olan şarkıları bulabilirsiniz. Trend olan hashtaglerde olduğu gibi, kitle demografisi ve ilgili ilgi alanları gibi analiz verilerini bulabilirsiniz. Creative Center’ın bu bölümünün yalnızca şarkıları içerdiğini, kullanıcı tarafından oluşturulan orijinal sesleri içermediğini unutmayın.

Gerçek Olun ve Eğlenin İşte Size Güncel TikTok Verileri!

  • TikTok kullanıcılarının %65’i, markaların profesyonel görünümlü videolarının yersiz olduğunu söylüyor
  • %44’ü markalardan “eğlenceli” içerik görmek istiyor
  • %71’i içerik üretici özgünlüğünün onları bir ürünü satın almaya motive ettiğini söylüyor
  • %64’ü TikTok reklamlarında ünlüler yerine sıradan insanları görmeyi tercih ediyor
  • %75’i markaların TikTok’larının markaların ve çalışanların günlük yaşamlarına bir bakış gibi hissettirmesi gerektiğini söylüyor
  • %77’si, markaların perde arkasına bakmalarını veya kendileri hakkında daha fazla bilgi vermelerini beğeniyor

TikTok Algoritması Nasıl Sıfırlanır?

TikTok algoritmasını sıfırlamanın resmi bir yolu yoktur, ancak Sizin İçin sayfasında gördüklerinizi değiştirmek üzere yeniden eğitmenize yardımcı olmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.

  • Önbelleğinizi temizleyin. Profilinizden 3 çizgili simgeye, ardından Ayarlar ve Gizlilik’e ve ardından Önbelleği temizle’ye dokunun.
  • Hesapları takip etmeyi bırakın. Profilinizden Takip Edilenle ‘in yukarısındaki numarayı tıklayın, ardından içerik görmek istemediğiniz kişileri takipten çıkın.

Öneri Yazı:

Instagram’da İzlenen Reels İçerikler Oluşturmak

 

22 Nisan 2023
 

© 2023, Ahmet Balat Akademi