• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?

Sosyal medya uzmanı, hiç şüphesiz son yılların en popüler ve yükselişte olan mesleklerinden biri. Sosyal medya platformlarının artık herkese ulaşması ve alışverişin dahi buralarda yapılmasıyla sosyal medya uzmanına olan ihtiyaç da aynı oranla artıyor. Peki, sosyal medya uzmanlığı nedir? ve sosyal medya uzmanı nasıl olunur? Eğer merak ediyorsanız, tüm detaylar içeriğimizde!

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Genel olarak ele alırsak sosyal medya uzmanı hizmet verdiği markaların reklam ve pazarlama süreçlerini yönetir. Bu uzman, sosyal medya platformlarında rakip analizi, hedef kitle analizi, post planlaması, hesap moderasyonu gibi önemli işlemleri yapar.

Birçok üniversitede sosyal medya uzmanlığı alanında bölüm olmadığı ve bu mesleğin henüz çok yeni olması nedeniyle çoğunlukla İletişim Fakültesi mezunlarının sosyal medya uzmanı olacağı yönünde bir yargı mevcuttur. Ancak üniversite dışında sosyal medya uzmanlığı eğitimi alan ve bu alanda çalışmalar yapan firmalarda staj yapan kişiler, sosyal medya uzmanlığı mesleğinde güzel bir başlangıç yapabilir.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Eğer sosyal medya uzmanı olarak kariyerinize devam etmek istiyorsanız, öncelikle sosyal medya uzmanı ne iş yapar onu öğrenmelisiniz. Sosyal medya uzmanlarının yalnızca platformlarda gönderiler paylaştığı düşüncesi çok yaygın olsa da sosyal medya uzmanlarının sorumluluğu çok daha fazladır. Dijital ajanslar veya markalarda çalışan sosyal medya uzmanları, hangi uzmanlık alanına sahiplerse ona göre farklı sektörlerde çalışmalar yürütebilirler. Yani sektörel bilgi de işin kalitesi noktasında son derece önemlidir.

Sosyal medya uzmanının çalışma alanı aslında çalıştığı marka ve firmaların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenebilir. Tabii Jr. Sosyal Medya Uzmanı ve Sr. Sosyal Medya Uzmanı tecrübe olarak farklı olduğu için daha başka alanlarda faaliyet gösterebilirler.

Sosyal Medya Uzmanı neler yapar?

  • Öncelikle çalıştıkları firma ve markaların sosyal medya platformlarındaki hesaplarını oluşturur. Bu hesaplarının her birini düzenleyerek haftalık ve aylık iletişim planları oluşturur.
  • Sosyal medya uzmanları çalıştığı markanın tüm sosyal medya hesaplarında nasıl bir iletişim yürütüleceğinden de sorumludur. Paylaşımların dili, kurgusu, şekline kadar tüm süreçlerden sosyal medya uzmanı sorumlu olmalıdır.
  • Cumhuriyet Bayramı, Ramazan Bayramı ya da Babalar Günü gibi özel günlere özel iletişim çalışmaları yürütür.
  • Bazı sosyal medya uzmanları birden fazla marka için çalışır ve bu markaların dijital iletişim çalışmalarını yürütmekle yükümlüdür. Kampanyaların dijital iletişim sürecini hazırlayan uzman, marka bilinirliğini ve satıları artırmak için hedef kitle üzerinde çalışmalar yapar.
  • Tüm bunların yanı sıra bir sosyal medya uzmanı markaların rakip analizi, hedef kitle belirlemesi gibi çalışmalarında aktif rol oynar. Tabii elde ettiği sonuçlar doğrultusunda stratejik çalışmalar yürütmelidir.
  • Sosyal medyadaki yeni trendleri takip etmek doğrudan sosyal medya uzmanının görevidir. Bu stratejileri takip edip çalıştığı firmaya sosyal medyadaki trendlerle alakalı içerikler oluşturur.
  • Bir sosyal medya uzmanı tüm platformlardaki yorum, beğeni, etkileşim ve mesajların takibi yapar. Ayrıca tüm müşteri yorumlarına yanıt vermelidir.
  • Markanın takipçi ve etkileşim sayılarını artırmak sosyal medya uzmanı tarafından yürütülen en önemli işlerden birisidir. Takipçi sayısını artırmak için çözümler bulan sosyal medya uzmanı, markaların organik takipçi elde etmesini sağlar.

Sosyal Medya Uzmanlarının Sahip Olması Gereken Yetkinlikler

Her meslekte olduğu gibi, iyi bir sosyal medya uzmanı olabilmek için birçok beceriye sahip olmak gerekir. Eğer ki gerekli yeterliliklere sahip değilseniz bu meslek sizin için uygun olmayabilir.

İşte sosyal medya uzmanlarının sahip olması gereken özellikler:

  • Sosyal medya uzmanları Türkçe dil bilgisi kurallarına son derece hakim olmalı. İyi bir sosyal medya uzmanı çok güzel Türkçe konuşabilmeli ve yazabilmeli.
  • Metin yazarlığı iyi olmalı. Çalıştığı marka için yaratıcı fikirler bulabilmeli ve bunu markanın iletişim stratejilerine uygun şekilde aksiyona geçirebilmeli.
  • Sosyal medya uzmanı tasarım yapmaz. Ancak iyi bir sosyal medya uzmanı tasarım algısına sahip olmalı ve tasarımcıya yön verebilmelidir. Dolayısıyla teknik tarafta olmasa bile teorik olarak tasarım bilgisine sahip olmalıdır.
  • Sosyal medya uzmanı, hızlı aksiyon alabilmek adına çeşitli program ve mobil uygulamaları kullanabilmelidir.
  • Sosyal medya uzmanları, zamanının büyük bir kısmını sosyal medya platformlarında geçirmelidir. Sosyal medya trendlerine hakim olmalı ve bu trendlere uygun içerik fikirleri geliştirebilmelidir.
  • İyi bir sosyal medya uzmanı, marka iletişimi alanında yetkin olmalı ve marka iletişiminde aktif rol oynamalıdır.

Sosyal Medya Uzmanı Hangi Uygulamaları Kullanmalı?

İyi bir sosyal medya uzmanı, sosyal medyada hızlı aksiyon alabilmek adına çeşitli program ve uygulamaları kullanabilmelidir. İşte sosyal medya uzmanlarının kullanması gereken uygulamalar:

  • CapCut: CapCut basit bir video kurgu programıdır. Sosyal medya uzmanları bu uygulama ile kolaylıkla video içerik oluşturabilir. Reels ve YouTube içeriklerini oluşturabilir, videolarına altyazı ekleyebilir ve filtreler ile videolarını daha kaliteli hale getirebilir.
  • VivaVideo: VivaVideo da tıpkı CapCut gibi bir video edit uygulamasıdır. Aslında ikisi de hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Ancak VivaVideo, video sesi ayarlamasında CapCut’tan daha iyi sonuç vermektedir. Sosyal medya uzmanları bu iki uygulamayı da kullanabilir.
  • Mojo: Mojo, son derece hızlı ve kolay şekilde Reels videoları oluşturmanız sağlayan harika bir mobil uygulamadır. Sosyal medya uzmanlarının işini kolaylaştırarak markalar için profesyonel reels videoları yapabilmelerine olanak tanır.
  • Repost+: Repost+, sosyal medya uzmanlarının Instagram’da beğendiği fotoğraf ve videoları saniyeler içinde telefonlarına indirmelerine olanak sağlar.
  • Business Suite: Sosyal medya uzmanları bu uygulama ile markalarının Facebook ve Instagram sayfalarının istatistiklerini görebilir ve sayfaları yönetebilir.
  • Canva: Sosyal medya uzmanları Canva kullanarak kolaylıkla içerik üretebilir.
  • Telegram: Telegram ile medyalarınızın görüntü kalitesini düşürmeden, bu medyaları sağlıklı bir şekilde depolayabilirsiniz. Sosyal medya uzmanları da içerik depolama noktasında Telegram’ı aktif olarak kullanmaktadır.
  • WeTransfer: Sosyal medya uzmanları, işleri gereği gün içinde çok fazla medya transferine maruz kalır. Bu noktada WeTransfer kurtarıcıdır. WeTransfer ile tek seferde 2GB’a kadar ücretsiz ve hızlı dosya transferi yapabilirsiniz.
  • Hootsuite: Hootsuite profesyonel bir sosyal medya yönetim aracıdır. Hootsuite ile markanızın sosyal medya hesaplarını tek bir pencerede yönetebilirsiniz.
  • Buffer: Buffer da aslında Hootsuit’e benzerliği ile dikkat çekse de bazı farklılıklar mevcuttur.
  • Later: Later sosyal medya hesaplarınız için içerik planlama programıdır. Ücretsiz sürümü de ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
  • Meta İçerik Stüdyosu: Bu araç sayesinde Facebook ve Instagram sayfalarınızın gönderi planlamalarını ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
  • TweetDeck: TweetDeck ile sosyal medya uzmanları markalarının Twitter hesapları için tweet’ler planlayabilir. Program ücretsizdir.

Bu uygulamalar dışında sosyal medya uzmanlarının kullanabileceği birçok farklı uygulama da mevcuttur ancak öne çıkan uygulamalar bu şekildedir.

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur?

Sosyal medya uzmanlığı son yıllarda popüler olan bir meslek. Eski bir meslek olmadığı için birçok üniversitede bu alanla ilgili bölüm bulunmuyor. Üniversitelerde yeni yeni bölümler açılsa da günümüzde birçok sosyal medya uzmanı, kendisini dışarıdan eğitimler alarak geliştirmek zorunda.

Genel olarak baktığımızda reklamcılık, halkla ilişkiler, yeni medya gibi üniversite programlarında sosyal medya üzerine eğitim alan kişiler mezun oldukları zaman sosyal medya uzmanlığı alanında iş bulabilirler, fakat illa bu bölümlerden mezun olunması durumu yoktur.

Sosyal medya hizmeti veren ajanslarda staj yaparak işi mutfağında öğrenebilir ya da sosyal medya uzmanlığı eğitimleri alarak bu alanda yetkinliğe ulaşabilirsiniz.

Staj sürecinin ardından bir sosyal medya uzmanı kariyerine Jr. Sosyal Medya Uzmanı olarak başlar. Ortalama 3-4 yıl gibi bir süreçte Sr. Sosyal Medya Uzmanı rütbesine geçen kişiler, bu meslek grubunda daha başarılı işlerde bulunarak yükselebilir.

Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi: https://ahmetbalatakademi.com/egitimler/

15 Şubat 2023
 

© 2023, Ahmet Balat Akademi