Bir web siteniz varsa sizin için en büyük avantaj müşterinizle ilgili bilgi toplamaktır. Bu sayede gerekli analizleri yapabilir ve daha iyi stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu aşamada Google Tag Manager, size yardımcı olacak etkili bir araçtır. Böylece kitlenizin ne istediği hakkında detaylara kolayca ulaşabilirsiniz. Peki, Google Tag Manager nedir? İçeriğimizde bu aracı daha ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Google Tag Manager Nedir?
Hep daha ileriye gitmek isteyen şirketler, “Google Tag Manager nedir?” sorusunu sıkça sormaktadır. Basitçe anlatmak gerekirse, GTM, ziyaretçi davranışlarını görmenize yardımcı olan bir araçtır. Bunun için sitenize kod ekleyerek Google Analytics üzerinden verileri toplayabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken de bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Google Tag Manager, sadece ziyaretçilerinizle ilgili bilgi vermez. Google Analytics ve Google Ads araçlarıyla birlikte çalışarak kampanyalarınızın durumunu da gösterir. Örneğin, reklamların ve tanıtımların nasıl geri dönüşler aldığını analiz edebilirsiniz. Sonucunda da rapor hazırlayarak daha doğru planlar yapabilirsiniz. Bu sayede hedeflerinize ulaşmaya bir adım daha yaklaşırsınız.
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
Genelde Google Tag Manager kullanmanın biraz karmaşık olduğu düşünülür. Ancak kurslarla veya sertifika programlarıyla öğrenebileceğiniz bir araçtır. GTM’yi kullanmak için önceliğiniz, onu kurmak olmalıdır. Böylece ayarlarınızı yaparak ziyaretçilerinizin performansını görebilirsiniz. Aynı şekilde reklam kampanyalarınızdan aldığınız sonuçlarla ilgili verilere ulaşabilirsiniz.
GTM kullanmaya başladığınızda yetki tanımlamalarını gerçekleştirmelisiniz. Kısıtlamaları yaparak görmeyi istemediğiniz alanları belirleyebilirsiniz. Bu sayede Google Analytics kullanımını daha basit hale getirmiş olursunuz. Ayrıca GTM ile karışık olan etiketleri daha kolay şekilde yönetebilirsiniz. Yine, bu etiketleri test de edebilirsiniz. Peki, Google Tag Manager aracını nasıl kurabilirsiniz? Şimdi içeriğimize bu konuyla devam edeceğiz.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
Ziyaretçilerinizi tanımak için Google Tag Manager işinize yarayacak araçlardan biridir. Öncelikle aracı kurmanız gerekir. Google Tag Manager kurulumu için ilk olarak bir Gmail hesabı açmalısınız. Eğer hesabınız varsa birkaç dakikada programı kurabilirsiniz. Sonrasında Google Tag Manager sayfasına gitmelisiniz. Kurulumun geri kalan aşamalarını aşağıdaki şekilde takip etmeniz yeterli olacaktır:
- Karşınıza çıkan sayfada “Hesap Oluştur” sekmesine tıklayın.
- Hesap oluşturma sayfasında hesap adına şirketinizin veya sitenizin adını yazmalısınız. Burada web sitenizin girerken http veya https yazmaya gerek duyulmaz. İşlem sonrasında web sitenizin türünü seçmelisiniz.
- Sözleşmeyi kabul edin.
- Manager’i oluşturduktan sonra size verilen kodları eklemeniz gerekir. Peki, Google Tag Manager kodu nereye eklenir? Bu kod, sayfada görünen “body” kısmına eklenmektedir. Yine, kod eklemeyle alakalı bilginiz yoksa uzman bir yazılımcıdan yardım alabilirsiniz.
- Son aşamada kapsayıcı kodu kontrol etmelisiniz. Bu işlem için size bazı araçlar yardımcı olacaktır.
Kurulumu yaptıktan sonra artık GTM’yi kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hata yapmamak için mevcut etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun. Örneğin, GTM dışında WordPress etiketleri, CMS ile eklenebilir. Tüm bunlarda hata var mı diye kontrol etmeniz sağlıklı bir kullanım için önemlidir. Peki, Google Tag Manager ne işe yarar? Size sağladığı avantajlar nelerdir? Hep birlikte bakalım.
Google Tag Manager Ne İşe Yarar?
Web siteniz için kurmuş olduğunuz Google Tag Manager, birçok konuda size yardımcı olacaktır. Size sağladığı avantajları aşağıdaki biçimde sıralamamız mümkündür:
- Google Analytics ve Ads gibi araçlarla entegre biçimde çalışabilir.
- Ziyaretçilerinizin ne gibi işlemler yaptığını görebilirsiniz.
- Oluşturduğunuz kampanyalara geri dönüşümün nasıl olduğunu inceleyebilirsiniz.
- Yapılan analizler sonrasında yorumlamanız daha kolay olur.
Tüm bunlar sayesinde daha doğru bir rapor hazırlayabilirsiniz. Böylece hedef kitleniz için doğru adımları planlayabilirsiniz. Aynı zamanda yapacağınız çalışmalar, mevcut müşterilerinizin de sadakatini arttırabilir.
Google Tag Manager için Önemli Bileşenler Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi GTM kurduktan birkaç işlemi gerçekleştirmelisiniz. Böylece daha doğru analizler ortaya çıkacaktır. Şimdi, Google Tag Manager için önemli olan 6 bileşenden bahsedelim:
- Kapsayıcı
- Etiketler
- Tetikleyiciler
- Değişkenler
- Değerler
- Operatörler
Dilerseniz şimdi bu bileşenleri ayrıntılı biçimde açıklayalım.
Kapsayıcı
GTM için önemli olan Container Snippet, uygulama etiketlerini güncellemenizi sağlar. İzleme etiketlerinizi kopyala yapıştır yöntemi yerine GTM aracılığıyla değiştirebilirsiniz. Bahsi geçen Container Snippet, sayfanızda otomatik bir şekilde güncellenir. Ayrıca bu sayede etiketlere ve tetikleyicilere de sahip olabilirsiniz.
Etiketler
GTM içinde etiketler kritik öneme sahiptir. Çünkü izlemeyi amaçladığınız olayları açıklamaktadır. Aynı zamanda Google Analytics ile sitenizin analizi gerçekleşir. Örneğin Ads dönüşüm izleme kodu, Facebook pikselleri ve daha fazlası etiketlerde bulunur.
Tetikleyiciler
Kurduğunuz etiketi tetikleyen bir bileşendir. Yapılmasını istediğiniz olayın ne zaman, nerede olacağını söyler. Sayfa görüntüleme, form gönderimleri buna örnek verilebilir. Ayrıca tek bir etiket için birden çok tetikleyici olabilir. Sizin yapmanız gereken doğru çalıştıklarını kontrol etmektir.
Değişkenler
Etiket ve tetikleyicilerinizin doğru çalışması için ihtiyaç duyulan ek bilgilerdir. Mesela, Google Analytics UA numarası değişkenlere örnektir. Bunları bildiğinizde GTM’yi kendi başınıza yönetebilirsiniz.
Değerler
Tetikleyicilerinizi ve veri toplama işleminizi daha fazla özelleştirmenize yarar. Değişkeninizi kontrol ederken metinle bir değer belirleyebilirsiniz. Böylece uygulamaları ve satın alma işlemlerinin dönüşümlerini izleyebilirsiniz. Ayrıca bunları ayırt etmenizi de sağlayacaktır.
Operatörler
Değer ile değişken arasındaki ilişkiyi operatör tanımlar. Böylece ilişki tetikleyicinin ne zaman tetiklediğini görebilirsiniz.
Kısacası, Google Tag Manager, sitenizin daha iyi yönetilmesine olanak tanır. Böylece neler yapmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Google Tag Manager WordPress sitenizin durumunu farklı araçlarla çalışarak gösterir. Siz de hedeflerinize uygun planları yaparak daha ileriye gidebilirsiniz. Özellikle markalaşma sürecinizde işinize yarayacak bir araçtır. Çünkü kitlenizi tanımanızı, dönüşümlerin nasıl olduğunu doğru analizlerle size sunar. Raporlarınızı da hazırlamanıza yardımcı olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Google Tag Manager Ne Demek?
Dijital pazarlama çalışmalarınızda size yardımcı olan ücretsiz bir Google aracıdır. GTM, etiketleri eklediğinizde size hızlı ve kolay güncelleme sağlar.
Google Tag Kodu Nedir?
Etiketler olarak da bilinen kodlar, bilgi alışverişini sağlar. Bunlar sayesinde Google Ads ve Analytics gibi araçlar birbirine bağlanır. Böylece doğru bir analiz ortaya çıkar.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
Öncelikle Google Tag Manager adresine gitmeniz gerekmektedir. Ardından ise karşınıza çıkan formları doldurmalısınız. Yukarıda verdiğimiz bilgilerle işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Google Tag Manager Nasıl Oluşur?
GTM üzerinden Gmail adresi üzerinden hesap açmalısınız. Sonrasında etiketleri ekleyebilirsiniz.
Tag Kurmak Ne Demek?
Tag, kod bloğunda yürütülen etiketlere denir. Birçok amaçla üretilen etiketleri, müşterilerle alakalı bilgi almak için kullanabilirsiniz.