• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Artık hemen her ürünün satışı dijitale taşındı. Bundan ötürü e-ticaret siteleri, kullanıcıların bir ürünü satın alma ihtiyacına yönelik olarak tüketicilere saniyeler içerisinde cevap verir hale geldi. E-ticaret sektörü her geçen gün büyümeye devam etse de hala bu sektörde ilerlemek isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen birçok girişimci mevcut. Bu yazımızda size e-ticaret nedir ve nasıl yapılır? sorularının yanıtlarını veriyoruz.

E-Ticaret Nedir?

Elektronik ticaret olarak bilinen e-ticaret, ürün ve hizmetlerin alıcılarla internet ortamında buluştuğu alan olarak anlatılabilir. E-ticarette ürünlerin satışı, dağıtımı, ödemesi ve reklam süreçlerinin tümü internet üzerinden gerçekleşir. Yani işin %80’i gibi bir oran yalnızca dijital ortamda işler. Buna geleneksel ticaret yönteminin dijital ortama taşınması da diyebiliriz. İnternetin aktif olarak kullanılmaya başladığı dönemden itibaren faal olan e-ticaret, aslında günümüzde altın çağını yaşasa da on yıllardır var olan bir sektör. Özellikle tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisiyle market alışverişinden yemek siparişine kadar hemen her şeyin dijital ortama aktarılmasıyla e-ticaret, şu an neredeyse büyük markalardan küçük işletmecilere kadar herkesin başvurduğu bir alan haline geldi.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaretin bu denli büyümesiyle hemen herkes bu alana yönelse de “e-ticarete nasıl başlanır?” sorusu pek çok kişinin kafasını karıştırır. E-ticarete başlamak için öncelikle pek çok aşamadan geçmeniz gerekir. Gelin bu sürece birlikte bakalım.

E-ticaret için bir iş fikri bulmakla başlayın!

E-ticaret yapmak isteseniz de öncelikle hangi alanda satış yapacağınız üzerine düşünmeniz lazım. Son kullanıcıya mı ürün satacaksınız, yoksa şirketlere mi ürün satışı gerçekleşecek? Yurt içine mi ürün satacaksınız yoksa e-ihracat mı düşünüyorsunuz? Hangi ürünleri satacaksınız? Örneğin tekstil sektörüne mi gireceksiniz yoksa kozmetik sektörü mü gibi birçok alanda düşünmeniz gerekiyor.

E-ticarette iş fikrinin sağlam olması, o markayı git gide büyütür ve yıldız haline getirir. Bu nedenle e-ticarete başlayacak kişilerin ilk olarak hangi alanda iş yapacaklarını bulmaları lazım. Bunun için e-ticaret istatistikleri, en çok satış yapılan sektörler, e-ihracat istatistikleri, en çok satış yapılan ürünler ve pazaryeri istatistiklerine kesinlikle göz atılmalıdır. Buna karar verirken de üretici mi olacaksınız yoksa malı al – sat mı yapacaksınız buna karar vermelisiniz.

Eğer ki üretici firma olacaksanız kar marjınız yükselecek ancak giderleriniz artacak ve operasyonunuz büyüyecektir. Ama al-sat yapacaksanız bu sefer de kar marjınız düşecek ama buna karşın operasyonunuz da azalacaktır. Bu konuda en doğru kararı vermeniz gerekiyor.

Şimdi sırada iş modeli seçmek var!

E-ticarette seçeceğiniz iş fikrine ve hedef kitlenize göre çeşitli iş modelleri var. Eğer e-ticaret sektörüne atılacaksanız, muhakkak iş modeli seçmelisiniz. Böylece markaların ürün ve hizmetleri için doğru hedef kitleyi kolaylaştırmaları sağlanır.

İş modelleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Business to Business – B2B – İşletmeden İşletmeye Satış 
  • Business to Consumer – B2C – İşletmeden Tüketiciye Satış 
  • Consumer to Consumer – C2C – Tüketiciden Tüketiciye Satış
  • Consumer to Government – C2G – Vatandaştan Devlete Satış

Bunların yanı sıra bir de iş modeline göre e-ticaret seçenekleri vardır. Bunlar yatay e-ticaret, dikey e-ticaret ve dropshipping olarak sıralanabilir.

  • Yatay e-ticaret: ürün yelpazesi son derece geniş olan e-ticaret çeşididir.
  • Dikey e-ticaret: ürün yelpazesi daha kısıtlı, hatta tek bir ürün grubuna hitap eden e-ticaret çeşidi.
  • Dropshipping: e-ticaret firmalarının stoklu bir şekilde satış yapmaktan ziyade, tedarikçilerin ürünlerini sattığı iş modelidir.

Hedef kitle burada da çok önemli!

Satmaya karar verdiğiniz ürün veya hizmet kime hitap ediyor? Hedef kitle, sosyal medya hesabını büyütmek isteyen kişilerden tutun da e-ticaretle ürün satışı yapacak kişilere kadar çok önemli! Hedef kitleniz yani “potansiyel müşterileriniz kaç yaş aralığında?” ya da “hangi cinsiyete ağırlıklı ürün satacaksınız?”

E-ticarette başarılı bir ivme yakalamak isteyen herkes ilk iş olarak hedef kitlelerini belirlemeli ve hedef kitleye göre tanıtım ve reklam çalışmalarına derhal başlamalı.

Şimdi sıra marka ismi bulmakta!

Tıpkı hedef kitle, ürün seçimi, iş modeli gibi bir marka ismi bulmak da son derece önemli. Kurumsal bir kimlik oluşturmak, e-ticaretle ilerlemek için en önemli aşama. Bir marka ismi belirlerken akılda kalıcılık, özgünlük, kısa ama öz bir isim daha başarılı olurken, bu isim markanın satacağı ürün veya hizmetlerle de örtüşmeli.

Marka isminin kolay okunabilir, bir kez görünce hatırlanacak tarzda ve dikkat çekici olması marka bilinirliğini inanılmaz derecede olumlu etkiler.

E-ticaret siteniz için domain satın alın!

Marka ismi belirledikten sonra artık kolları e-ticaret sitesi açmak için sıvayabilirsiniz. Marka isminizin yer aldığı bir domaini satın almada acele etseniz iyi olur. Çünkü e-ticaret sektörü öylesine hızla ilerliyor ki sizin aklınıza gelen bir isim bir başkasının da aklına gelebilir ve hızlı hareket ederek marka isminizi alabilir. E-ticaret biraz rekabet işi olduğu için domain için acele etmek önemli bir adım!

Akılda kalıcı bir logo tasarlayın!

Marka ismi kadar marka logosu da son derece önemli. Özellikle e-ticaret için logo bir markanın akılda kalıcılığının ilk anahtarı. Marka adı ile uyumlu, özgün ve sektörel olarak uyumlu bir logonun yanı sıra bu logoda kullanılan renkler de bir o kadar önemli. Logonuz görüldüğü an akla markanızın ismi gelmeli ki e-ticaret sektöründe hızla ve akılda kalıcı bir şekilde ilerleyerek yüksek bir kademeye erişebilin.

Şimdi şirketinizi kurmak için adımlar atabilirsiniz!

Eğer e-ticaret satışı yapmak istiyorsanız her şeyi yasal yollarla ilerletmelisiniz. Yani reel hayatta da bir şirket sahibi olmalısınız. E-ticarette bir şirket kurmak zorunludur ve gelir elde eden kişi faturalı satış yapmak ve devlete vergi ödemekle yükümlüdür. Bu aşamada nasıl bir şirket açmak istediğinize karar vermelisiniz.

Şahıs Şirketi, Limited Şirketi veya Anonim Şirket seçenekleri arasından birini seçerek öncelikle gerçek bir şirket kurmanız gerekiyor.

E-ticarete yeni giren ve yeterli sermayesi olmayan girişimciler genellikle ‘şahıs şirketi’yle sektöre giriş yapar. Eğer yüksek sermayeli bir işe girişiyorsanız diğer seçenekleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Satacağınız ürün veya hizmetler neler?

E-ticarette ürün satışı yaparken muhakkak satacağınız ürün veya hizmetleri dikkatli seçmelisiniz. Çünkü çok satmak istediğiniz bir ürün hiç rağbet görmüyor olabilir.

En hızlı satılan ürünler, en çok aratılan ürünler, trend ürünler, en çok satış yapan sektörler vb. alanlarda araştırmalar yaparak hızlı yükselen bir şirket kurabilirsiniz.

Şimdi tedarikçi bulmalısınız!

“E-ticarette şu ürünü satacağım” deseniz de bu ürünün satışını yapan bir tedarikçi bulma adımını da atlamamak lazım. E-ticarette stoklu ve stoksuz satış imkanı olsa da her ikisinde de bir tedarikçiyle anlaşma yapılması gerekir. Tabii tedarikçi tercihi yaparken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.

Bunların en başında tedarikçinin elindeki ürünler, bu ürünlerin stok durumu, ürünlerin fiyatları, e-ticaret trendlerini takip etmesi gibi önemli konular yer alıyor.

E-ticaret altyapısı seçin!

Her şeyi konuştuk ama elimizde hala bir e-ticaret sitesi yok! Ürün veya hizmetlerin sergilenip satışının yapılacağı e-ticaret sitesi için site yazdırma, açık kaynak kodlu yazılım ya da hazır e-ticaret paketleri tercih edilebilir. Bu noktada en çok hazır e-ticaret paketleri seçilse de bu konuda bazı önemli şeylere dikkat etmek gerekir.

E-ticaret altyapısı genel özellikleri, SEO uyumluluğu, entegrasyon türleri ve bu altyapının referanslarına kesinlikle dikkat edilmeli.

Sitenize ürünleri yüklemeye başlayın!

Altyapınızı seçtikten sonra sıra sitenize ürünleri yüklemeye geliyor. Öncelikle kategorilerinizi belirlemeli, markalarınız için ayrı sayfalar oluşturmalı ve ürün fotoğraf ve açıklamalarını hazırlamalısınız. Bu süreçleri tamamlayarak e-ticaret sitenizi temel anlamda şekillendirmiş olursunuz.

E-ticaret sitenizin tasarımına önem verin!

E-ticaret sitesinde en önemli olan şeylerden biri kesinlikle tasarım! Bir sitenin tasarımı hedef kitleyi son derece etkiler. Satış odaklı ve müşteriye güven veren bir e-ticaret sitesi başarıya giden yolda her türlü yardımcı olur.

Kullanıcı deneyimini önde tutan bir tasarım, akıllı telefonda da aktif ve güzel bir tema, sayfa yükleme sorunu yaratmayacak bir tasarım belirleme ve tüm bunların yanında her bir ürün ve hizmet için profesyonel fotoğraflar eklenmesi müşterileri güvenli bir ortam için destekler.

Hangi ödeme yöntemlerini kullanacaksınız?

E-ticaret sitenizde satış yapacaksınız şimdi satış için hangi ödeme yöntemlerini kullanacağınıza karar vermelisiniz. Havale, EFT, mobil cüzdan ve kredi veya banka kartıyla ödeme yapma en çok tercih edilen ödeme yöntemleri arasında yer alır.

E-ticaret sitenizi aktif hale getirmeden önce iyice araştırarak ödeme yönteminizi belirlemeniz ilerlemenizi daha sağlıklı hale getirir.

Lojistik anlaşmalarınızı yapın!

Şimdi kargo, lojistik ve sanal pos anlaşmaları için kolları sıvama vakti! Ürünlerin satışı yapıldıktan sonra satın alan tarafa gönderilmeleri gerekir. Bu noktada yapılması gereken ilk şey sanal pos anlaşmasıdır. Çünkü sattığınız ürünün tahsilatını bir şekilde yapmanız gerekir.

Sanal pos komisyonları, ödeme günleri, teknik destek, taksit seçenekleri ve firmanın güvenirliği sanal pos seçiminde göz ardı edilmemesi gereken noktalar.

Sanal posu hallettikten sonra sırada lojistik var. Ürünlerinizi müşterilere ulaştırmak için bir kargo anlaşması yapmanız gerekir. Desi başı gönderim ücreti, firmanın çalıştığı diğer firmalar, adresten alım, sigortalı gönderim gibi hususlara dikkat ederek kargo firmanızı tercih edin.

Marka stratejinizi oluşturun!

Eğer e-ticarette gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, kesinlikle iyi bir marka stratejiniz olmalı. Aksi halde rakiplerinizle rekabetiniz son derece zorlu geçer. Hedef kitle analizi ve rakip analizi çalışmalarını tamamlayarak marka stratejinize başlayabilirsiniz. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini iyi tespit ederek başarılı bir strateji yaratabilirsiniz.

Pazaryerlerinde yer alın!

Kendi e-ticaret siteniz olsa da markanızın tanınırlığını artırmak için çeşitli pazaryerlerinde yer almanız kesinlikle olumlu yönde etki almanızı sağlar. Hepsiburada, Trendyol, Çiçeksepeti, N11 gibi büyük sitelerin pazaryerlerinde yer alarak müşteri profili oluşturup kendi e-ticaret sitenize çekebilirsiniz.

İyi bir kampanya yaratın!

Sosyal medya reklamları, SEO, SEM, SMS pazarlaması, e-mail marketing ve influencer marketing çalışmalarını aksatmayarak markanız için en uygun olan kampanyayı yaratmalısınız. Dijital pazarlama çalışmaları yaparak satışlarınızı arttırma konusunda rakiplerinizi geçmeniz en olası yöntemlerin başında geliyor.

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Pazaryeri mi Yoksa Kendi Web Siten mi?

Şüphesiz ki e-ticarete giriş yapmak isteyen her girişimcinin aklında bu soru mevcuttur. Kendi e-ticaret sitemi mi kurmalıyım yoksa örneğin Trendyol gibi bir pazaryerini mi tercih ederek yola devam etmeliyim? Bu sorunun yanıtını vereceğiz.

Pazaryerlerinin Sunduğu Avantajlar ve Dezavantajlar

  • Pazaryerlerinin marka bilinirliği yüksek olduğu için kendi müşterileri hazırda beklemektedir. Dolayısıyla amacınız sıcak para akışı sağlamaksa pazaryerlerini tercih edebilirsiniz.
  • Pazaryerlerine kaydolmak için ekstra bir ödeme yapmanız gerekmez. Aynı zamanda web sitenizin olmasına da gerek yoktur. Dolayısıyla son derece maliyetiz bir yöntemdir.
  • Eğer ki kendi web sitenizden satış yapmak isterseniz mutlaka ama mutlaka dijital reklam çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Ancak pazaryerlerine ürünlerinizi yüklediğinizde ekstra bir reklam çalışması yapmadan da ürünlerinizi satabilirsiniz.
  • Pazaryerleri satış başına komisyon alır dolayısıyla bu durum da bazı satıcıların işine gelmeyebilir.
  • Pazaryerlerinde rekabet çok yüksektir. Sizinle aynı ürünü sizden daha ucuza satan bir satıcı ile aynı platformda rekabet edebilmeniz zor olabilir. Bu durum da pazaryerlerinin dezavantajı olabilir.
  • Pazaryerlerinin görece kuralları katı olabiliyor. Bu kurallara uymayan satıcıların hesapları anında kapatılabiliyor. Bu durumda da tüm satışlarınız anında durabilir. Yani hayatınız pazaryerindeki yöneticilere bağlı olarak ilerliyor dolayısıyla bu durum da pazaryerlerinin olumsuz yanı diyebiliriz.

Kendi E-Ticaret Sitenize Sahip Olmanızın Avantajları ve Dezavantajları

  • Kendi e-ticaret sitenizi kurmak kimi zaman son derece maliyetli olabilir. Bu durumda bu alana yatırım yapmanız gerekmektedir.
  • Web sitesi kurmak için sadece maddi yatırım yeterli değildir. Ya bu süreçle doğrudan sizin ilgilenmeniz gerekir ya da alanında uzman isimleri bularak bu kişileri sürece dahil etmelisiniz.
  • Kendi e-ticaret sitenizi kurduktan sonra vakit kaybetmeden sosyal medya ve Google reklamları yapmanız gerekmektedir. Paranızın boşa gitmemesi için alanında uzman reklam ajanslarıyla çalışmanız elzemdir.
  • Kendi e-ticaret sitenizde, pazaryerlerine oranla ürünlerinizi daha yüksek fiyatla satabilmeniz mümkündür. Çünkü pazaryerindeki vahşi rekabet ortamı kendi web sitenizde olmayacaktır. Sitedeki tek firma siz olduğunuz için bu noktada avantajlı durumda olacaksınız. Aynı zamanda komisyon ödemeyecek olmanız da kar oranınızı artıracaktır.
  • Kendi e-ticaret sitenizde kuralları siz belirlersiniz. Pazaryerleri gibi katı disiplinlere katlanmak zorunda değilsinizdir dolayısıyla bu da sizi rahatlatacaktır.

Bizim önerimiz öncelikle satıştır ancak marka bilinirliği oluşturmak da sürdürülebilir bir başarı için elzemdir. Dolayısıyla hem kendi web sitenizi inşa etmenizi hem de olabildiğince tüm pazaryerlerinde bulunmanızı öneririz.

Hangi E-Ticaret Sitesi Altyapısını Kullanmalıyım?

Kendi e-ticaret sitenizi kurarken bu alana maddi manevi yatırım yapmak zorundasınız. Dolayısıyla en doğru web sitesi altyapısını seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki herhangi bir sorunla karşılaşmadan, süreci olabildiğince profesyonel şekilde yürütmek istiyorsanız, paranız da varsa Ticimax ve İdeasoft gibi e-ticaret platformlarıyla anlaşma yapabilirsiniz.

Ancak bu süreçte maddi olarak yatırım imkanınız düşükse WordPress, Shopify, Wix vb hazır platformlar tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem maliyeti düşürebilir hem de kaliteden ödün vermeden bir e-ticaret sitesi oluşturabilirsiniz. Ancak her ikisinde de alanında uzman, başarılı kişilerle çalışmanız gerekmektedir.

Öneri içerik: Google’da Nasıl Reklam Verilir? (Google Ads Hakkında Her Şey)
https://ahmetbalatakademi.com/googleda-nasil-reklam-verilir-google-ads-hakkinda-her-sey/

26 Şubat 2023
 

© 2023, Ahmet Balat Akademi